tisdag 8 maj 2012

Sveriges landsarkiv

Idag har Arkivdetektiven varit på landsarkivet i Härnösand och tittat runt lite. Men tänkte berätta mer om det i ett senare inlägg för  här tänkte Arkivdetektiven kort berätta om det första landsarkivet i Sverige.

Sveriges första landsarkiv startades 1899 och låg i Vadstena slott. Den förste svenske landsarkivarien hette Victor Örnberg och han var utsedd av regeringen. Han var en hängiven släktforskare och hade lagt ner mycket tid till att resa runt i Sverige som arkivarie. Det var under dessa resor han såg hur illa många av våra svenska kyrkoböcker och andra gamla värdefulla dokument for. Så han satte sig ner och skrev ner sina upplevelser och sina förslag på hur ordnas med de lokala arkiven till dåvarande finansministern. Han var för blygsam för att föreslå att det skulle bildas lokala landsarkiv som det redan vid den här tiden fanns i flera andra europeiska länder. Men regeringen gav klartecken till att Victor Örnberg skulle ta itu med de lokala arkivarvet och då med trakterna runt Vadstena. Så Örnberg påbörjade ett enormt arbete från Vadstena slott som han själv skriver i ett brev till regeringen är iskallt på vintern.

Det är eldsjälar som Örnberg som vi idag ska tacka för att vi har en så rik kulturskatt i form av våra fint bevarade och vårdade arkiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar